Ryż biały

Produkt zgodne z ustawą sklepikową
Ryż biały

Ryż biały długoziarnisty jest najpopularniejszym gatunkiem ryżu na świecie. Jest produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym. Posiada wyraźny smak i doskonale współgra z wieloma produktami, co umożliwia przygotowanie oryginalnych potraw. Idealny do sałatek, potraw mięsnych i jako dodatek do jarzyn. Ze względu na krótki czas przyrządzania nie traci walorów smakowych i odżywczych. Produkt może zawierać gluten. Ziarna tego ryżu są długie i smukłe, zazwyczaj cztery czy pięć razy dłuższe niż szersze. Posiadają dużo wartościowego białka, witamin oraz składników mineralnych (wśród nich mangan, żelazo, potas i wapń).

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE

w 100g

w 1 porcji (50 g)

% RWS* w porcji 50 g

Wartość energetyczna (kJ)

1499

759

9%

Wartość energetyczna (kcal)

358

179

Tłuszcz (g)

1

0,5

1%

  Kwasy tłuszczowe nasycone (g)

0,2

0,1

1%

Węglowodany (g)

79

39,5

15%

   Cukry (g)

0,2

0,1

0%

Błonnik (g)

2,4

1,2

 

Białko (g)

7

3,5

7%

Sól (g)

0,02

0,01

0%

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

Partnerzy akcji