ŚNIADANIE – OMLET Z WIŚNIAMI

ŚNIADANIE – OMLET Z WIŚNIAMI

Jeśli chcesz sprawić swoim bliskim przyjemność, dzień zacznijcie na słodko od omletu „grzybek” z wiśniami.

Będziesz potrzebować:

4 jajka (osobno żółtka i białka)

1 łyżkę mąki

3 łyżki cukru pudru

szczyptę soli

400 g wiśni, bez pestek (jeśli używasz mrożonych, ważne by dokładnie wyciekł nadmiar soku po rozmrożeniu)

 

Sposób przygotowania:

Wiśnie wymieszaj z dwiema łyżkami cukru i odstaw. Żółtka utrzyj z łyżką cukru na puszystą masę. Dodaj mąkę i dokładnie połącz. Białka utrzyj ze szczyptą soli na sztywną pianę, połącz delikatnie, ale dokładnie z żółtkami, tak by masa była wciąż puszysta.

Naciśnij przycisk MENU na Multicookerze i wybierz program FRY. Za pomocą przycisku COOKING TIME wybierz czas 5 minut, naciśnij START. Do misy urządzenia włóż posłodzone wiśnie, i równomiernie rozłóż na dnie naczynia, smaż, często mieszając. Naciśnij MENU i wybierz program BOIL. Ustaw czas na 10 minut. Wiśnie zalej masą jajeczną, zamknij pokrywę i naciśnij START.

Gotowy omlet wyłóż wiśniami do góry, posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Partnerzy akcji