OWOCOWO-JAGLANY CREME BRULE

OWOCOWO-JAGLANY CREME BRULE

Składniki:

150 g owoców leśnych, mrożonych

250 g wody

3 łyżeczki galaretki owocowej

100 g kaszy jaglanej Kupiec

300 g wody

ziarenka z ½ laski wanilii

2 żółtka

6 łyżek cukru pudru

200 g śmietanki 30%

odrobina cukru trzcinowego

 

Sposób przygotowania:

Owoce podgotować w wodzie, odcedzić (50 g wody zachować, wymieszać z galaretką, odstawić) i zmiksować. Połączyć z galaretką i wylać na dno 4 foremek (ramekinów), wstawić do lodówki do stężenia.

Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem wanilii, zmiksować na gładko ze śmietaną. Żółtka ubić z cukrem, ubijając dalej dodawać stopniowo zmiksowaną kaszę. Powstały krem rozłożyć na owocach i wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać cukrem trzcinowym i przypiec do za pomocą palnika lub w piekarniku z funkcją grill, na najwyższym poziomie.

Smacznego!

Partnerzy akcji