Barszcz z fasolą i grzybami 

Barszcz z fasolą i grzybami 

 

Składniki:

4 duże buraki

2 marchewki

2 korzenie pietruszki

mały kawałek selera

1 cebula

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

4 ziarna pieprzu

2 kwaśne jabłka np. szara reneta

500 ml zakwasu z buraków

100 g suszonych grzybów

300 g fasoli jaś karłowy Kupiec

cukier do smaku

ocet winny do smaku

pieprz i sól

majeranek

2 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć razem z przyprawami i jabłkiem do garnka, zalać 5 litrami wody i gotować około 2 godziny. W tym czasie ugotować fasolę i grzyby do miękkości.

Barszcz przecedzić, dodać grzyby i fasolę. Gotować jeszcze około 30 minut. Dolać zakwas z buraków. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, octem, cukrem i świeżo przeciśniętymi ząbkami czosnku.

Partnerzy akcji