Witaminka radzi

Dlaczego napoje typu cola są niekorzystne w codziennym żywieniu dzieci?

Dlaczego napoje typu cola są niekorzystne w codziennym żywieniu dzieci?

Napoje gazowane, w tym typu cola zawierają bardzo dużo cukru. Wypijając szklankę takiego napoju, zjadamy aż 5 łyżeczek cukru. Regularne picie takich napojów może skutkować tym, że nasza masa ciała będzie za duża, a nasze zęby będą się psuły. Pijąc dużo słodzonych napojów mamy też mniejszą chęć na posiłki. Jeśli będziemy pomijać śniadanie, obiad czy …

Dlaczego nie można jeść tylko dań na słodko?

Dlaczego nie można jeść tylko dań na słodko?

Na śniadanie kanapka z miodem, na obiad naleśniki z białym serem i malinami, na podwieczorek ciasteczka z jabłkiem, a na kolację omlet z dżemem truskawkowym. Taki oto zestaw dań, pojawia się w nie jednym jadłospisie przedszkolaka albo ucznia. Niestety nie jest to dobry jadłospis, gdyż brakuje w nim…. warzyw. Ktoś mógłby powiedzieć, ale przecież są …

Ile łyżeczek cukru mogę zjeść codziennie?

Ile łyżeczek cukru mogę zjeść codziennie?

Przyjmuje się, że dzieci, do 9 roku życia mogą zjeść nie więcej niż 7-9 łyżeczek cukru w ciągu dnia, albo odpowiadający tej ilości słodki deser. Czy to dużo, czy mało? Pijąc szklankę napoju gazowanego o smaku coli, dostarczamy do organizmu 5 łyżeczek cukru, pijąc szklankę napoju wiśniowego – 4 łyżeczki cukru, jedząc miseczkę słodkich płatków …

Co jeść, aby nie mieć kataru?

Co jeść, aby nie mieć kataru?

Katar pojawia się w momencie gdy nasz organizm zaatakują wirusy. Jesteśmy wówczas chorzy. Najczęściej chorujemy w okresie jesieni, zimy i wczesną wiosną. Aby uchronić swój organizm przed infekcją, należy dać mu odpowiednie narzędzia do walki. Będą to odpowiednie witaminy oraz składniki mineralne, takie jak: witamina C, żelazo i cynk. Witaminę C znajdziemy w owocach i …

Dlaczego słodycze psują zęby?

Dlaczego słodycze psują zęby?

Słodycze zawierają dużo cukru, który jest głównym sprawcą dziur w zębach. Słodkie resztki jedzenia pozostające w buzi po posiłku, to dobre „jedzonko” dla bakterii, które żyją na naszych zębach i przyczyniają się do ich psucia. Dodatkowo zęby dzieci, nie mają jeszcze dobrze wytworzonej warstwy ochronnej na zębie, tzw. szkliwa, które chroniłoby je przed działalnością tych …

Jak można zastąpić szpinak, którego nie lubię?

Jak można zastąpić szpinak, którego nie lubię?

Szpinak to produkt, który z jednej strony kojarzy się dzieciom z okropnym smakiem, a z drugiej strony, z bardzo zdrowym warzywem. Szpinak zawdzięcza zapewne swoją sławę, jednemu z bohaterów bajek – Popeyeowi, który żywiąc się szpinakiem, miał zawsze bardzo dużo siły. Nasuwa się zatem od razu pytanie: Czy wszystkie niejadki szpinakowe skazane są na brak …

Czy miód jest zdrowy, czy ma za dużo cukru?

Czy miód jest zdrowy, czy ma za dużo cukru?

Jak mawiał Kubuś Puchatek – „Czas na małe conieco.” i garnuszek miodu starczał mu na jedno śniadanie. Dzieci też mogą jeść miód, jednak nie w takich ilościach jak Kubuś Puchatek. Miód nie zawiera cukru, takiego który można kupić w sklepie i który dodajemy do ciasta czy herbaty. Słodkość miodu daje pochodzi głównie z fruktozay (to …

Czy w dżemie jest więcej owoców czy cukru?

Czy w dżemie jest więcej owoców czy cukru?

To pytanie należy do cyklu zagadek – to zależy… Przede wszystkim od tego, jak ten dżem jest zrobiony. Można w domu z pomocą Mamy lub Babci zrobić dżem, który będzie słodki tylko ze względu na owoce, które są w nim zawarte. Jeżeli nasz domowy dżem będzie wymagał dosłodzenia, możemy użyć zamienników cukru, np.: stewii. Tak …

Co to jest „chemia” w jedzeniu?

Co to jest „chemia” w jedzeniu?

Potocznie mówiąc „chemia w żywności” mamy na myśli, że zawiera ona dużo dodatkowych substancji, takich jak barwniki, aromaty, polepszacze smaku czy substancje konserwujące. Są to składniki, które w produkcie spełniają określone funkcje, np. barwnik nadaje kolor, aromat – zapach, substancja wzmacniająca smak – sprawi że produkt będzie miał intensywny, często słony smak. Zatem kupując np. …

Dlaczego sól jest taka smaczna?

Dlaczego sól jest taka smaczna?

Sól jest przyprawą, która podkreśla smak potraw. Dodatkowo warto wiedzieć, że sól i wiele potraw z jej dodatkiem, dla dzieci w wieku ok. 7 – 8 lat jest nad wyraz smaczna, gdyż w tym wieku zapotrzebowanie na sód (związek, który jest w soli) wzrasta w stosunku do czasu jak chodziliśmy do przedszkola. Między innymi dlatego …

Strefa dziecka

Partnerzy akcji